Forum
=> Daha kayıt olmadın mı?

Konularımızı Görmek İçin ÜYE GİRİŞİ YAP`manız Gerekmektedir.
ÜYE GİRİŞİ YAP

Eğer Üye Değilseniz Öncelikle SİTEYE ÜYE OL`unuz
FORUMA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

Forum - Çayın Kimyası

Burdasın:
Forum => Kimya => Çayın Kimyası

<-Geri

 1 

Devam->


Analit
(şimdiye kadar 134 posta)
20.12.2008 14:51 (UTC)[alıntı yap]
Çayın Kimyası

Camelia Sinensis bitkisinin yaprakları, çaya kendine has koku ve tadını veren birçok kimyasal madde, amino asitler, karbonhidratlar, mineral iyonları, kafein ve polifenolik bileşimler içerir. Ayrıca % 75-80 oranında su içerirler; ki bu oran işleme sürecinin ilk soldurma aşamalarında % 60-70’e düşer. “Oolong” ve “siyah çay” işlemenin mayalanma (veya oksitlenme) aşamasında, polifenolik flavanoller (veya katekinler) havadaki oksijenle oksitlenerek o benzersiz tad ve rengi yaratırlar. Kavurma (veya kurutma) işlemi, oksidasyona neden olan enzimi etkisiz kılar ve hatta içinde bulunan su oranını % 3’e düşürür.
Siyah çayın kokusu çok karmaşıktır. Bugüne kadar hidrokarbonlar, alkoller ve asitler olmak üzere 550’den fazla kimyasal madde tespit edilmiştir. Bunların çoğu işleme sırasında oluşur ve kimyasal madde kendi önemli özelliklerini ekleyerek, çayı içenin koku alma duyusuyla çayın tadına katkıda bulunur. Ancak tad, esas olarak çeşitli (çok yaygın ama hatalı olarak tanen diye bilinen) polifenolik bileşimlerin kafeinle değişime uğraması sonucu ortaya çıkar.
Kafein, çayın en önemli bileşenlerinden biridir. Hafif bir uyarıcı olarak hareket eder ve midedeki sindirim sağlayan suların faaliyetini artırır. Her tip çay -yeşil, Oolong, siyah- farklı miktarlarda kafein içerir.
Yeşil çayda Oolong’dakinden daha az kafein vardır. Oolong’daki kafein ise siyah çaydakinden daha azdır. Genel olarak ortalama bir fincan çay 8,36 mg, Oolong çayı 12,55 mg ve siyah çay 25-110 mg kafein içerirken, ortalama bir fincan kahve 60-120 mg kafein içerir. Dolayısıyla kafein alımı konusunda endişelenenler yeşil çay veya Oolong çayı gibi açık renkli, hafif demli çaylar tercih etmelidirler. Önemli başka bir nokta da, kahvedeki kafeinin vücut tarafından çok çabuk emilmesidir. Buna bağlı olarak kahve uyarıcı etkisiyle kan dolaşımını ve kadiyovasküler faaliyeti hemen artırır. Oysa çaydaki poliflavanoller emilme hızını yavaşlatır. Kafeinin etkileri daha yavaş hissedilirken vücutta kalma süresi daha uzun olduğu için çay, kahveden çok daha canlandırıcı ve tazeleyici bir içecektir.



Bütün konular: 186
Bütün postalar: 272
Bütün kullanıcılar: 236
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse crying smiley
ÖNEMLİ KONULAR
 

KİMYASAL ÜRETİM
DENEYLER

NOT: Bu konuları görüntülemek için ücretsiz ÜYE olmalısınız.
SINAV NOTUNU ÖĞREN
 

Cumhuriyet Üniversitesi ÖBS

Öğrenci No
Şifre

 
BAZI DERS NOTLARI KISAYOLLARI
 

fiziko kimya sınav soruları

statik sınav soruları

organik kimya ders notları

organik kimya sınav soruları

matematik1 ders notları

matematik1 sınav soruları

malzeme sınav soruları

Malzeme Ders Notu

-diferansiyel denklemler ders notu

Analitik Kimya Ders notu

Kütle ve Enerji Denklikleri

Atatürk ilke ve inkilapları ders notu

Kimyasal Ansiklobediyi Gördünüz mü?

Analitik Kimya Sınav Soruları

 
153065 ziyaretçi (496839 klik)

2008-2015 © Copyright by www.nazge.tr.gg ® Tüm Hakları saklıdır.

Bu web sitesi ücretsiz olarak Bedava-Sitem.com ile oluşturulmuştur. Siz de kendi web sitenizi kurmak ister misiniz?

Ücretsiz kaydol