|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Eğer Üye Değilseniz Öncelikle SİTEYE ÜYE OL`unuz
FORUMA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA
Burdasın: Forum => Kimya => hayatımızdaki kimyasallar |
|
Analit (şimdiye kadar 134 posta) |
*En Nadir Element Yer yüzünde bulunan en nadir elementin astatin olduğunu biliyor muydunuz?Tüm yer kabuğunda sadece 69 miligram. *Alkol Testi Alkol önce kana daha sonra da soluk verilirken dışarı atılan havaya karışır.Üflenerek şişirilen bir alkol testi torbasındaki ağızlık,soluktaki alkol ile tepkimeye girdiğinde yeşile dönüşen sarı rente bir kimyasal madde içerir ki bu madde polisindir.Bu şekilde sürücünün alkollü olup olmadığı anlaşılır. *Biberden Ağzımızın Yanması Acı biber yediğimizde ağzımızdaki yanma duygusuna,biberdeki organik bir bileşik olan kapsaisin neden olur.Acı ve yakıcı bir tadı olan bu bileşik sindirime yardımcı olduğu gibi sindirim sisteminden atıkların atılmasına da katkıda bulunur.Kapsaisin kırmızı biber baharatında da vardır. *Acı Veren Kimyasal Maddeler Isırgan otunun sap ve yapraklarındaki tüyler,deriye deydiğinde yanma duygusu verebilir.Buna neden olan bileşiklerden biri formik asittir.Bu asit,organik asitlerin en küçüğü ve en fazla asidik olanıdır.Arı sokmalarında da olduğu gibi,ısırgan otunun verdiği acı da bir alkali madde uygulanarak dindirilebilir.Formik asit zehirli karıncaların canlıları sokarken salgıladıkları zehirde de bulunur.(Bu asidin adı,karınca anlamındaki latince sözcük formika'dan gelir.) *Kimyasal Kamuflaj Ahtapot,kalamar,mürekkep balığı gibi,bukalemunda da kendisini avından gizlemek için derisinin rengini değiştirebilir.Bunu,güneşte insan derisinin esmerleşmesine de yardım eden melanin bilişiği yardımıyla yapar.Bukalemunun melanin üreten hücreleri korku yada öfke anında etkin hale gelerek sarıda kahverengi ve siyaha kadar çeşitli renkler üreten melanin taneciklerini yayar ve böylece bukalemunun başka renklere bürünmesini sağlar.Melanin tanecikleri yeniden bir araya geldiğinde bukalemunun rengi normal rengi olan yeşile döner. Bazı bukalemunlar derilerinin rengini mavi ve parlak kırmızıya bile dönüştürülebilir. *Kimyasal Besin Maddeleri Kimya uygun yeni besin maddeleri üretmek ve bunların kalitesini kontrol etmek için besin endüstrisinde yaygın olarak kullanılır.Tereyağı doymuş bir yağdır,oysa normalde sıvı halde olan bitkisel yağların çoğu doymamış yağ zincirlerinden oluşur.Bitkisel yağlar,hidrojenlenme adı verilen kimyasal bir işleme (yani katalizör örneğin;nikel yardımıyla yağ zincirlerine hidrojen eklenmesi yoluyla)katı hale ,örneğin margarine dönüştürülebilir.Hidrojenlenme işlemiyle sıvı yağ tereyağ gibi akmadan sürülebilir hale getirilir. Margarin ilk kez 1860'larda Fransa'da tereyağının yerine kullanılabilecek ucuz bir yağ olarak geliştirilmiştir. *Kimyasal Kokular Meyvelerin tat ve kokusu çok sayıdaki organik bileşiğin oluşturduğu karışımların bir sonucudur.Taze toplanmış ağaç çileklerinin kokusu kısmen iyonon adı verilen bir ketonadan (bir tür organik bileşik) gelir Aynı keton taze biçilmiç otta da vardır.Her ikisinin de aynı şekilde kokmasının nedeni budur.İyonon,bazı yiyeceklere yapay tat (örneğin ağaç çileği yoğurduna ağaç çileği tadı ![]() *Zehirli Kimyasal Maddeler Zehirli yılanların hepsi zehirini avına sivri zehir dişleri yoluyla akıtır.Ağzının gerisinde bulunan özel salgı bezlerinde üretilen zehir,kurbanın kan dolaşımını etkileyerek onun şişmesine ve kan kaybetmesine neden olan bir proteindir.Yılan zehri yutulduğunda zehirleyici değildir,çünkü sindirim sistemi proteinleri parçalayabilir. *Çelikten Bile Güçlü Dünyadaki tüm örümcekler,ağını salgıladığı incecik ipek protein iplikçikleri ile örer.İnanması zor ama bu protein iplikçikleri ,aynı incelikteki çelik iplikçiklerden daha güçlüdür.Örümcek,iplikçiğine değişen özellikler katabilir;basamaklar için sert ve kuru,avını yakalamak içinse yapışkan iplikçikler yapabilir. *Portakal ve Lİmon Bir limonun kokusu kısmen kabuğundaki bir uçucu yağ olan limonen sayesinde oluşur.Çoğu bitkiye koku ve renk veren de bu organik bileşikler grubudur.Limonenin yapısının ayna görüntüsü olan bileşik ise portakal kabuğunda bulunur. Turunçgillerin hepsi onlara ekşi tat veren sitrik asit içerir;limondaki sitrik asit derişimi portakaldekinden daha fazladır.(Portakala rengini veren madde ise Karoteindir.) |
Bütün konular: 186
Bütün postalar: 272
Bütün kullanıcılar: 236
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse
|