|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Eğer Üye Değilseniz Öncelikle SİTEYE ÜYE OL`unuz
FORUMA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA
Burdasın: Forum => Kimya => FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ |
|
varyans (şimdiye kadar 37 posta) |
Fermanyasyon Teknolojisi Fermantasyon büyük moleküllü maddelerin özellikle karbonhidratların mikroor-ganizmalar vasıtasıyla daha küçük moleküllere parçalanmasıdır. Doğada canlı hücreler tarafından meydana getirilen iki olay denge halinde sürmektedir . Bunlardan birisi asimilasyon , diğeri ise disimilasyondur. Asimilasyon sentez birleştirme disimilasyon ise parçalama - ayırma işlemidir . Disimilasyon solunum veya fermantasyon şeklinde olur . Solunum , organik maddelerin oksidasyonla tam olarak parçalanması CO2 ve H2O meydana gelmesidir. C6H12O6 + 6O2 ------------ 6CO2 + 6H2O + 672 cal Fermantasyon, tam olmayan parçalanmadır; C6H12O6 ------------2 C2H5OH + 2CO2 + 28 cal Fermantasyon; reaksiyonun oksijen girip girmediğine göre a) Anoksidatif fermantasyon b) Oksidatif fermantasyon olarak iki gruba ayrılır. Anoksidatif fermantasyonda reaksiyona oksijen girmez. Oksidatif fermantasyonda ise reaksiyonun oksijen girmekle beraber parçalanma tam olmaz , CO2 ve H2O oluşmaz. Anoksidatif fermantasyon ; etil alkol fermantasyonu, laktik asit fermantasyonu, propiyonik asit fermantasyonu ve butirik asit fermantasyonu şeklindedir . Oksidatif fermantasyon, asetik asit fermantasyonu, sitrik asit fermantasyonu , okzalik asit fer-mantasyonu ve fumarik asit fermantasyonu şeklindedir. Fermantasyon teknolojisi esas olarak yukarıda özetlenen fermantasyon olayına dayanır . Fermantasyon teknolojisinde ham madde ile ürün birbirinden çok farklıdır. Hammadde unsurları proses sırasında tamamen değişerek başka maddelere dönüşür . Fermantasyon teknolojisinde mikroorganizma faaliyeti büyük önem taşır. fermantasyon teknolojisinde biyo kimyasal olaylar işlemin esasını teşkil eder . Ham-madde olarak karbonhidratlar fermantasyon teknolojisinin en önemli unsurudur . Yağların fermantasyon teknolojisinde hiçbir rol ve önemi yoktur . Karbonhidratlar , madensel maddeler , vitaminler , asitler , enzimler , tad ve koku maddeleri , fermantasyon teknolojisinde kullanılan başlıca maddeleri teşkil etmektedir . Vitaminler, mamul maddenin gıda değerini arttırırlar , tad ve koku maddeleri mamul maddenin kalitesini yükseltirler . Asitler ortamın pH' ına etki ederek mikroorganizmaların ve enzimlerin iyi çalışmasına yardımcı olurlar. |
Bütün konular: 186
Bütün postalar: 272
Bütün kullanıcılar: 236
Şu anda Online olan (kayıtlı) kullanıcılar: Hiçkimse
|